Vremea rea din ultimele două zile le-a adus bucurie investitorilor în eoliene. Cei care deţin parcuri eoliene au avut ieri cea mai profitabilă zi din istoria României. Ieri, 26 martie, eolienele au produs cu 10% mai multă energie decât centrala nucleară de la Cernavodă.
Capital.ro a analizat datele prezentate de Transelectrica care relevă faptul că în ziua de marţi, 26 ianuarie, centralele eoliene au produs ieri mai multă energie decât reactoarele de la Cernavodă.
De exemplu, de la intrarea în vigoare a avertizării ANM de cod portocaliu şi cod galben, de la ora 4 până la ora 14, eolienele funcţionau la o putere orară peste cea a centralei de la Cernavodă. Mai mult, eolienele au produs mai mult decât Cernavodă de la ora 4 până la ora 11, când funcţiona cu 1510 MW faţă de 1427 MW, cât aveau reactoarele nucleare.
Aşa cum se poate vedea şi din graficele de mai jos, ieri, la ora 17:40, centralele asigurau 18,2% din producţia totală de energie, în timp ce reactoarele doar 16,4%.
Mai mult, la ora 17:53, producţia de energie a parcurilor eoline a urcat la 18,4%, iar cea a centralei de la Cernavodă a scăzut la 16,3%.
În acelaşi timp, Hidroelectrica producea peste un sfert din energia totală produsă în România.
Cel mai bun interval orar pentru eoliene a fost înregistrat între orele 09:00 şi 10:00, atunci fiind înregistrat şi recordul istoric de 1.723 MW.
Citiţi şi: PREMIERĂ: ANRE a publicat preţul reglementat al energiei la producători
Per total, eoliene au funcţionat ieri cu o putere de 1569 de MW, asigurând 19% din producţia totală de energie, faţă de 17,3% contribuţia centralei de la Cernavodă. Dacă luăm în calcul şi producţia realizată ieri de Hidroelectrica, putere medie de 2011 MWh, atunci se poate constata că aproape jumătate din consumul naţional