În Rusia, raziile la sediile organizaţiilor neguvernamentale iau amploare şi stârnesc deja îngrijorare. Miercuri a fost rândul Human Rights Watch. Organizaţia pentru apărarea drepturilor omului a fost "vizitată" de reprezentanţii Parchetului şi ai Fiscului rusesc, care au cerut acte peste acte.
După ce în ultimele zile, procurorii şi inspectorii fiscali au luat la "bani mărunţi" aproape o sută de ONG-uri ruseşti, acum a venit şi rândul Human Rights Watch. Rachel Denber, directoarea adjunctă a organizaţiei pentru Europa şi Asia Centrală spune că "s-au cerut asociaţiei o copie a statutelor, documente despre activitatea organizaţiei, îndeosebi listele de membri". Oficialul HRW denunţă aceste "presiuni", care vin după ce la sfârşitul anului trecut a intrat în vigoare o controversată lege ce obligă organizaţiile care beneficiază de finanţare străină şi au activitate politică să intre în evidenţa "agenţilor străini" şi să figureze ca atare în orice activitate publică.
Razia de la Human Rights Watch arată că Moscova ignoră avertismentele, pentru că de la declanşarea acestor acţiuni, mai multe voci au criticat dur măsurile de intimidare a societăţii civile. Astfel, înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externă, Catherine Ashton, a ţinut să avertizeze Moscova că acţiunile "împotriva sectorului ONG din Rusia" stârnesc "îngrijorare", pentru că "inspecţiile şi percheziţiile sunt efectuate pe baze juridice neclare" şi "par destinate slăbirii activităţii societăţii civile".
Iritarea Germaniei
Ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, a reacţionat şi el imediat după ce câteva organizaţii neguvernamentale germane din Rusia, respectiv Konrad Adenauer Foundation din Sankt Petersburg şi Friedrich Ebert Foundation din Moscova au fost "inspectate" şi l-a convocat de urgenţă pe numărul doi al ambasadei ruse la Berlin, pentru