În piaţa de produse en-gross de pe strada Tărpiului din municipiul Bistriţa a fost deschis în această dimineaţă punctul de sacrificare al mieilor, însă deocamdată nimeni nu se înghesuie nici să vândă, dar nici să cumpere.
În total au fost autorizaţi să sacrifice miei 18 măcelari, însă doar unul se afla în această dimineaţă la punctul de sacrificare al mieilor de pe strada Tărpiului. Acesta se aşteaptă la vânzări extrem de slabe şi pune situaţia atât pe vremea mult prea rece, care nu a permis mieilor să se dezvolte, cât şi pe preţul mult prea mare pe care îl cer ciobanii pentru kilogramul în viu.
"Din cauza frigului şi a zăpezii oamenii nu îndrăznesc să vină să cu miei, aici e problema. Mieii acum sunt prea micuţi, iar dacă rămân pentru paştele ortodox vor fi prea mari. De mâine s-ar putea să vină câţiva, dar mai puţini ca anii trecuţi.
Anii trecuţi, de măcelar, tăiam câte 50 de miei zilnic, poate anul ăsta nu vom tăia nici trei pe săptămână. Preţurile sunt mult mai mari. Cer între 12 şi 15 lei pe kilogramul în viu, în timp ce anul trecut se vindea un kilogram în viu cu 10 lei, şi cu nouă lei spre final", spune Nicolae Schon, măcelar.
Bistriţenii aflaţi în preajma pieţii en-gros spun că în acest an vor pune pe masa de paşte mai multe legume, iar dacă va fi să cumpere totuşi carne de miel o vor face din supermarketuri.
"E prea scumpă. E mult pentru mine 15 lei. Mâncăm mai multe legume, alea să apară", spune un bistruţean.
"E cam mult faţă de anul trecut, când a fost mai ieftin. Nu cred că voi cumpăra în acest an un miel întreg. Merg în supermarket şi iau un kilogram-două", spune o bistriţeancă.
În supermarketuri şi magazine, un kilogram de miel se vinde cu 28-30 de lei per kilogram.