Dolarul american are, in luna martie, un plus de incredere din partea investitorilor, apreciindu-se semnificativ fata de monedele din UE. In acelasi timp, cele mai afectate monede au fost leul si forintul.
De la inceputul lunii curente si pana la 26 martie, euro a scazut cu aproximativ 1,5% comparativ cu dolarul american, iar evolutia majoritatii monedelor din UE a exprimat, in general, in acest interval de timp, aceeasi reactie a investitorilor, potrivit Noble Securities.
Forintul si leul au marcat cele mai mari deprecieri fata de moneda americana: forintul a scazut cu 4,7%, iar leul cu 2,8%.
In intervalul 1-26 martie, comparativ cu dolarul american, zlotul polonez a scazut cu 2,3%, coroana ceha cu aproape 2%, iar alte monede din UE s-au depreciat, la randul lor, in diferite proportii mai mici de 2%. Lira sterlina a incheiat intervalul cu o valoare aproape egala cu cea de la deschiderea acestuia.
Cresterea dolarului american a avut loc pe fondul unor rezultate pozitive ale economiei americane din ultima vreme (in ceea ce priveste piata muncii, sectorul imobiliar etc).
„In acelasi timp insa, aprecierea monedei americane in raport cu euro a exprimat reactia pietei la criza din Cipru si efectele asupra monedei unice europene. Nu cred ca putem inca sa estimam efectele pe termen mediu si lung ale acestei crize; „actorii” sai au iesit „sifonati” atat din cauza situatiei in care s-a ajuns in Cipru (cu magazine la limita de a fi aprovizionate, populatia si firme fara cash etc), cat si ca urmare a precedentului creat prin taxarea unor depozite bancare”, a aratat Victor Safta, director general Noble Securities- sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.
De la inceputul anului si pana la 26 martie, forintul a scazut cu circa 7,2% fata de U