Scriitorul şi jurnalistul Cristian Tudor Popescu este unul dintre invitaţii speciali ai Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica din Capitală şi le va vorbi cinefililor despre propagandă şi manipulare la începuturile cinematografului, informează un comunicat remis MEDIAFAX.
Cristian Tudor Popescu va susţine o conferinţă care va avea loc pe 5 aprilie, de la ora 19.00, la Cinema Elvira Popescu.
Pasionat de subiect, Cristian Tudor Popescu a vizionat sute de filme de arhivă şi a publicat o carte pe această temă, "Filmul surd în România mută" (Polirom, 2011). El predă, totodată, cursul "Tehnici de manipulare şi propagandă în cinematografie şi televiziune" la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale". Prezentarea din cadrul Cinepolitica va fi însoţită de fragmente din filme româneşti de arhivă, în special din perioada comunistă.
Conferinţa va fi urmată, de la ora 21.00, de proiecţia filmului "Răsună valea", regizat de Paul Călinescu în 1950. Primul film românesc de propagandă realizat după instaurarea comunismului, "Răsună valea" glorifică munca voluntară a brigadierilor de pe şantierul Bumbeşti-Livezeni şi îi prilejuieşte marelui actor Radu Beligan al doilea rol important de cinema, cel al unui "element decadent", satirizat conform cerinţelor epocii.
Un al treilea program special la Cinepolitica, pe lângă "Propagandă şi manipulare" şi "Insuportabila memorie", este "Drumul libertăţii", cu filme despre oameni care fug spre o lume care pare mai bună, dar care îşi găsesc cu greu calea odată ajunşi acolo.
"Ilegal/ Illégal", de Olivier Masset Depasse, filmul care a reprezentat Belgia la Oscar în 2010, este bazat pe evenimente reale. Tania este din Rusia şi trăieşte ilegal în Belgia cu fiul ei, Ivan, de 13 ani. Mereu pe poziţie de apărare, ea se teme de controalele poliţiei, până în ziua în care este arestată. M