Dupa scandalul manipularii ratelor interbancare Libor si Euribor, soldate deja cu amenzi de miliarde de dolari, prabusirea sistemelor bancare din Irlanda, Grecia, Spania si Cipru, mai nou, marile banci internationale primesc o noua lovitura.
Autoritatile europene vor declansa, in curand, proceduri legale intr-un caz de actiuni antitrust in piata de 27 de trilioane de dolari a derivatelor de credit, utilizate pentru separarea si trasferarea riscului aferent imprumuturilor.
Investigatia Comisiei Europene include 16 din cele mai mari grupuri financiare din lume, care vor fi obligate sa plateasca amenzi uriase, daca sunt gasite vinovate, intr-un moment in care acestea au deja probleme privind capitalizarea.
Doar in Marea Britanie, de exemplu, banca nationala a anuntat ca bancile trebuie sa-si majoreze capitalurile cu echivalentul a 38 de miliarde de dolari, pana la sfarsitul anului.
Bancile investigate de Comisia Europeana sunt JP Morgan Chase, Goldman Sachs, Deutsche Bank, Bank of America, Citigroup, Barclays, BNP Paribas, Commerzbank, Credit Suisse Group, HSBC Holdings, Morgan Stanley, Royal Bank of Scotland Group, UBS, Wells Fargo, Credit Agricole si Societe Generale, potrivit unor surse citate de Wall Street Journal.
Autoritatile europene antitrust ancheteaza daca grupurile financiare respective au incercat sa blocheze accesul concurentilor la schimburile din piata primelor de asigurare impotriva riscului (CDS - credit default swap), care sunt platite cand o tara sau o companie intra in incapacitate de plata.
De asemenea, Comisia Europeana ancheteaza si Markit Group, furnizorul de date privind derivatele de credit, partial detinut de dealeri, precum si ICE Clear Europe, o divizie a IntercontinentalExchange.
Oficialii europeni au declarat ca, potrivit datelor preliminare, Asociatia Int