Galerie Foto
TIMIȘOARA. O adevărată epopee, așa s-ar descrie modul în care o firmă a municipalității, Societatea de Drumuri Municipale (SDM) a fost efectiv îngropată în anii 2000 pentru ca firma ROSIGN să prospere din afacerea cu semne de circulație și stâlpișori.
Viceprimarul Traian Stoia a prezentat, joi, drumul de la extaz la agonie a SDM, care a ajuns dintr-una prosperă în una aproape falimentară.
În 1998 și 1999, prin hotărâri succesive de consiliu local, SDM trece să realizeze un centru de semnalizări rutiere. Orașul avea nevoie de o asemenea întreprindere. Primăria Timișoara încredințează direct contractul către SDM, era voie atunci pentru instalarea a 12.000 de semne de circulație, stâlpișori și calmatoare și semnalizarea a 36 de intersecții. Înainte de anul 2001, lucru confirmat de Curtea de Conturi, exista un grup de domni care a pus la cale devalizarea SDM și înlocuirea ei cu o societate privată care în 2001 a preluat contractul, a declarat viceprimarul Traian Stoia (PSD).
Potrivit edilului, în momentul în care firmei Rosign i s-a oferit contractul, societatea nu era înregistrată la Registrul Comerțului, iar acest lucru s-a întâmplat abia după 14 zile.
Acest fapt anulează de drept contractul. În 2002 se intră în plin cu lucrările de semnalizări rutiere și timp de zece ani, firma (n.r. – ROSIGN) încasează 20 de milioane de euro de la Primăria Timișoara, având un profit net de cinci milioane de euro, adică 25%, ceea ce înseamnă o rată foarte mare a profitului. Orice neînțelegere se rezolvă pe cale amiabilă, ceea ce înseamnă îngrădirea actului de justiție, a mai spus vicele social-democrat.
În 2001, salariul minim sărea puțin peste 3 milioane de lei. Pe oră, ROSIGN încasa atunci suma de 2 milioane de lei din bani publici.
Sunt o serie de deconturi care au doar semnătura emitentului, fără a semna de recepție și Primăria. Am a