Instituţiile de credit au anunţat Banca Naţională a României (BNR) că, în cursul dimineţii de joi, s-au înregistrat cereri de la populaţie pentru spargeri de depozite, a afirmat guvernatorul Băncii Centrale, Mugur Isărescu. Domnia sa a transmis clienţilor cu economii de sub 100.000 de euro că nu au motive să acţioneze în acest sens: "Nu este un motiv de spargere a depozitelor. În cursul dimineţii am primit ştiri că unii au început să-şi scadă depozitele, dacă au mai mult de 100.000 de euro e treaba lor".
Mugur Isărescu a afirmat că plafonul de garantare, de 100.000 de euro, reprezintă o sumă mare pentru o ţară ca România. "Avem garantată aceas-tă sumă. Avem inclusiv mişcarea rapidă a acestor depozite în alte bănci care funcţionează, cu distribuirea ulterioară la ghişee", a declarat şeful Băncii Centrale.
Guvernatorul BNR a precizat că activele instituţiilor de credit cu capital cipriot reprezintă doar 1,3% din totalul activelor bancare, iar Marfin România, al cărei acţionar majoritar, Cyprus Popular Bank (Laiki Bank), va fi lichidat, are depozitele integral garantate.
A doua bancă din Cipru prezentă în ţara noastră, Bank of Cyprus, deţine 0,7% din totalul activelor la nivelul sectorului bancar românesc.
* "Restricţia ieşirilor de capital din Cipru ar putea dura până la câteva luni"
Restricţiile cu privire la ieşirile de capital din băncile cipriote vor dura de la câteva săptămâni la câteva luni, având în vedere şi că statul insular nu avea implementată din timp legislaţia necesară, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care a invocat şi experienţa ţării noastre, în cazul fuziunii prin absorbţie BCR - Bancorex: "Uitându-mă în spate, cam cum a decurs procesul de la Bancorex şi unificarea prin absorbţie, un astfel de proces este destul de complicat. Chiar dacă nu au avut o legislaţie clară, au stat câteva nopţi, şi presupun că va dur