Primavara a inceput deja si totusi o parte a Europei si a Statelor Unite infrunta un frig demn de mijlocul iernii. O dovada ca incalzirea climatica nu exista? Din contra, se afla la originea acestui fenomen, afirma unii climatologi, citati de AFP, dar opinia lor nu este impartasita de toata comunitatea acestor specialisti.
Recorduri de frig in Belgia sau in estul Frantei, 10.000 de vite prizoniere in zapada in Irlanda de Nord, 25 de morti in Polonia, in martie, cu temperaturi care au scazut pana la -24 grade Celsius noaptea...
Pentru al patrulea an consecutiv, ierni cu caderi masive de zapada in Europa si in America de Nord intriga climatologii.
Iar banuielile lor se indreapta spre topirea banchizei arctice care, potrivit acestora, antreneaza puternice modificari in circulatia atmosferica in emisfera de nord in timpul iernii.
In 1979, la inceputul masuratorilor prin satelit, gheata acoperea circa 7 milioane de kilometri patrati de ocean in perioada verii. In septembrie 2012, suprafata s-a redus la doar 3,4 milioane km2.
"Legatura este din ce in ce mai limpede, chiar daca stiinta nu este inca in totalitate de acord asupra acestui subiect", spune climatologul Dim Coumou de la Institutul Potsdam pentru cercetari asupra climatului (PIK).
Pentru un alt mare aparator al acestei teze, profesorul de stiinte ale Pamantului si atmosferei de la Universitatea Cornell (New York) Charles Greene, explicatia este urmatoarea: cu cat exista mai putina banchiza care sa reflecte razele soarelui, cu atat marea se incalzeste mai mult si accelereaza, la randul sau, topirea banchizei.
Toamna, caldura inmagazinata este eliberata gradual in atmosfera, majorand rata umiditatii si presiunea atmosferica si reducand diferenta de temperatura intre Arctica si latitudinile mai joase.
Vortexul polar
Ace