Cea mai mare societate din Alba în domeniul prelucrării lemnului a ajuns, oficial, în faliment. Curtea de Apel Alba Iulia a constatat joi, 27 martie 2013, retragerea recursului la decizia pronunţată în ianuarie de Tribunalul Alba. Recursul a fost promovat de unul dintre creditori, care, în final, a renunţat la judecată.
Rămânerea definititvă a sentinţei Tribunalului înseamnă declanşarea procedurii falimentului, respectiv vânzarea activelor pentru recuperarea datoriilor. Societatea este în insolvenţă din anul 2009, dar planul de reorganizare nu a dat rezultatele scontate. Secţia de mobilă a fost închisă, fiind păstrată doar secţia de placaj cu aproximativ 250 de angajaţi. Falimentul presupune închiderea secţiei şi trimiterea oamenilor în şomaj. Datoriile societăţii sunt foarte mari: 39 de milioane de lei, adică aproape 9 milioane de euro. Lichidator al societăţii Stratusmob Blaj este firma “Expert Insolvenţa” Hunedoara.
Fabrica de mobilă a fost închisă în principal din cauza crizei economice. Mobilierul din lemn masiv, mai scump decât cel din PAL, era exportat în multe ţări europene. Criza a făcut ca lumea să nu mai fie interesată de mobila scumpă ci să o prefere pe cea ieftină, chiar dacă are o durată de viaţă mai scăzută.
Structura acţionariatului la data deschiderii procedurii de insolvenţă:
RH Property Bussines Group SRL - deţinător a 10.650.000 acţiuni, reprezentând 29,17 % din capitalul social.
Bolero Spring SRL - deţinător a 10.650.000 acţiuni, reprezentând 24,73 % din capitalul social.
Acţionari persoane fizice deţinători ai unui număr total de acţiuni reprezentând 45,21% din capitalul social.
Alţi acţionari persoane juridice deţinători ai unui număr total de acţiuni reprezentând 0,89% din capitalul social.
RH Property Bussines Group SRL Bucureşti şi Bolero Spring SR