Un raport prezentat la Adunarea Generală a Colegiului Medicilor din România (CMR) arată că, din reclamaţiile aflate în atenţia acestei instituţii în anul 2012, pentru soluţionare, cele mai multe nu s-au lăsat cu sancţiuni. Potrivit Agerpres, în urma analizării dosarelor, 157 de cauze nu au primit sancţiuni, opt au luat avertisment, trei - vot de blam, iar o cauză - amendă în sumă de 1.000 lei. În alte şase cauze s-a aplicat interdicţia de a exercita profesia sau alte activităţi medicale, la trei pentru un an, la celelalte trei pentru trei luni.
Potrivit raportului, cele mai multe reclamaţii au vizat specialităţile obstetrică-ginecologie - 39, chirurgie - 34 şi Terapie Intensivă - 14. Pe primele trei locuri ca număr de sancţiuni se află specialităţile chirurgie - opt sancţiuni, obstetrică-ginecologie - cinci sancţiuni şi Anestezie Terapie Intensivă - două sancţiuni.
Comisia Superioară de Disciplină a Colegiului Medicilor din România a constatat deficienţe în adaptarea deciziilor de către comisiile de disciplină de la nivelul Colegiilor teritoriale, existenţa unor nereguli mai ales de factură organizatorică la nivelul Unităţilor de Primiri Urgenţe, dar şi a altor secţii cum ar fi chirurgie, Terapie Intensivă, din cadrul spitalelor din sistemul public, în marea lor majoritate judeţene, dar şi în obţinerea consimţământului informat al pacienţilor, mai ales în specialităţile chirurgicale.
În judeţul Dolj, în 2012, s-au înregistrat pe rolul Comisiei de Disciplină a Colegiului Medicilor 17 dosare, dintre care şapte au fost soluţionate, iar zece rămăseseră în curs de soluţionare pentru acest an. Din cele şapte decizii pronunţate, două au rămas definitive şi cinci au fost contestate la Comisia Superioară de Disciplină. Colegiul Medicilor Dolj nu a aplicat nici o sancţiune în 2012.
Un raport prezentat la Adunarea Gener