Atenţie dacă alegeţi să mergeţi la schi sau în drumeţii pe crestele montane. În Parâng sau în Retezat este pericol de producere de avalanşe.
La peste 2.000 de metri altitudine riscurile de producere a avalanşelor sunt mari, atenţionează salvamontiştii hunedoreni. La fel se întâmplă şi în zonele de creastă sau pe jgheaburile unde zăpada s-a adunat în cantităţi mai mari din cauza viscolului. „Avalanşele se pot produce de la altitudini mai mari de 1.700 de metri, dar cea mai mare cantitate de zăpadă s-a depozitat la peste 2.000 de metri”, a declarat Ovidiu Bodean, şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara.
Pe o scară de 1 la 5, riscul este între 2 şi 3, spun salvamontiştii, pentru că există zone periculoase, dar şi altele în care riscul este mai scăzut. Salvamontiştii îi sfătuiesc pe cei acre urcă al munte să fie cu mare atenţie mai ales că se aşteaptă ca în perioada următoare numărul turiştilor să crească, PENTRU că la munte a nins zilele acestea. Iubitorii sporturilor de iarnă sunt sfătuiţi să evite zonele cu înclinaţii mai mari de 25-30 de grade, predispuse la producerea de avalanşe.
„În Masivul Retezat, nu le recomand turiştilor să se aventureze pe Creasta Judelui, ca să traverseze spre lacul Zănoaga dinspre lacul Bucura, pentru că acolo este o porţiune dificilă. Atenţia este necesară şi pentru cei care doresc să vină de pe Şaua Bucurei spre Vârful Peleaga. Creasta este folosită de foarte mulţi turişti, dar zona este periculoasă şi s-au întâmplat foarte multe accidente, mai ales dimineaţa, când zăpada este îngheţată şi facilitează alunecarea', a mai spus Bodean. Riscuri sunt şi în zona vârfurilor Parângu Mare şi Cârja, din Masivul Parâng, unde în această perioadă merg mai ales iubitorii schiului de tură.