Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis joi să menţină rata dobânzii de politică monetară la 5,25% şi ratele aplicate pentru rezervele minime obligatorii constituite de bănci pentru pasivele sub doi ani, la 20% în valută şi 15% în lei.
În şedinţa din 28 martie 2013, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât următoarele:
- menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 5,25% pe an;
- gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar;
- menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.
România are în prezent cea mai mare dobândă-cheie dintre statele membre ale Uniunii Europene, după ce Ungaria a coborât acest indicator la 5%. Pe de altă parte, România avea în februarie şi cea mai înaltă rată a inflaţiei din Uniunea Europeană, de 4,8% (IAPC) şi 5,65% (IPC, publicat de INS) februarie la februarie.
O strategie predictibilă
BNR a aplicat ultima reducere de dobândă în urmă cu un an (martie 2012), de la 5,5% pe an la 5,25% pe an.
Cu doar o zi înainte de şedinţa de politică monetară, miercuri, Isărescu a declarat că, deşi economia se află încă în recesiune, se manifestă în continuare anticipaţii inflaţioniste, ceea ce nu permite băncii centrale să reducă dobânzile. El a vorbit şi de nevoia de stabilitate a dobânzilor, arătând că o bancă centrală nu se poate "juca", să reducă dobânda şi la puţin timp că aplice o creştere.
CA al BNR reafirmă că BNR monitorizează atent evoluţiile interne şi ale mediului economic internaţional, astfel încât, prin utilizarea adecvată a instrumentelor de care dispune, să asigure realizarea stabilităţii preţurilor pe termen mediu şi a stabilităţii financiare.
Bana centrală are pentru acest an o ţintă de inflaţie de