Până în prezent, guvernul de centru-dreapta a apreciat că un referendum asupra monedei unice nu este necesar, deoarece Varşovia s-a angajat să o adopte prin tratatul de aderare la UE, acceptat prin vot popular.
"Nu-mi imaginez un guvern dispus şi capabil să ducă Polonia în zona euro fără a obţine acceptul polonezilor", a declarat, joi, ministrul polonez al Finanţelor, Jacek Rostowski. Marţi, premierul Donald Tusk lansase ideea unui referendum, confruntându-se cu opoziţia dreptei naţionaliste în ceea ce priveşte un amendament adus Constituţiei, pentru care majoritatea necesară de două treimi nu a fost atinsă.
"Dacă va exista un acord în favoarea amendamentului Constituţiei, care să stipuleze că adoptarea definitivă a monedei euro, se va face doar în urma unui referendum, atunci nu am nimic împotrivă. Iar asta dintr-un motiv evident: trebuie mai puţine voturi pentru a câştiga un referendum decât pentru a obţine o majoritate de două treimi în Parlament", a declarat el.
Potrivit celui mai recent sondaj de opinie privind eventuala aderare a Poloniei la zona euro, 62% dintre polonezi s-au declarat împotriva aderării. Doar 32% vor adoptarea monedei europene, iar 6% nu au o părere, potrivit sondajului, realizat de institutul Homo Homini, pe un eşantion de 1.067 de polonezi adulţi, la 22 martie, în plină criză în Cipru.
Citeşte şi: Prevestirea sumbră a unui bancher: Moneda Euro este sortită pieirii
Preşedintele Bronislaw Komorowski a declarat recent că ar lua decizia asupra aderării la zona euro după 2015, când vor avea loc alegeri legislative şi prezidenţiale. Polonia urmează să adere la pactul bugetar european, sperând să evite o marginalizare care ameninţă ţările din afara zonei euro.
În prezent, doar datoria publică poloneză, aflată în jurul valorii de 55% din PIB, în conformitate cu cerinţele Tratatului de la Maastricht. M