Preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Vasile Astărăstoae, a spus că Directiva Europeană privind asistenţa medicală transfrontalieră este o oportunitate pentru ţara noastră, dar mulţi români nu-şi vor putea permite serviciile medicale oferite de alte ţări ale Uniunii Europene (UE).
Medicul a precizat, în altă ordine de idei, că România s-ar putea constitui într-o ţară care oferă multe posibilităţi de tratament europenilor şi oferte atractive societăţilor de asigurări de sănătate.
„Această Directivă europeană, dacă guvernanţii noşti se vor organiza, ar putea fi benefică pentru sistemul nostru medical. România poate asigura personal medical calificat, iar unele societăţi de asigurări din UE, cu siguranţă vor face contracte cu spitalele româneşti. Cu toate acestea, în ceea ce priveşte populaţia ţării noastre, cred că o mare parte dintre români nu-şi vor putea permite să achite serviciile medicale în alte ţări membre“, a spus prof. dr. Vasile Astărăstoae.
Potrivit acestei Directive, cetăţenii unei ţări care aparţine de UE pot apela la serviciile medicale ale oricărei alte ţări partenere, dar costurile pentru asistenţa medicală de care beneficiază cetăţenii se decontează în conformitate cu preţurile din ţara de origine, restul fiind acoperit de către asigurat.
Parlamentul European şi consiliul Uniunii Europene au adoptat o Directivă privind drepturile pacienţilor la asistenţă medicală transfrontalieră, ce va deveni valabilă de pe 25 octombrie 2013. Acest act legislativ prevede dreptul cetăţenilor europeni asiguraţi de a beneficia de asistenţă medicală într-un alt stat membru decât cel de origine, inclusiv dreptul de a obţine rambursarea costurilor de tratament, rambursare care se face în limita pachetului de servicii şi a cuantumului la care are dreptul persoana asigurată în statul membru afiliat.
Preşedintele Colegiului Med