Primavara a venit de mult din punct de vedere calendaristic si totusi o mare parte din Europa si SUA se confrunta cu un val de frig demn de mijlocul iernii. Este oare aceasta dovada faptului ca fenomenul incalzirii globale nu exista? Dimpotriva explica climatologii, tocmai incalzirea globala se afla la originea acestor dezechilibre climatice. Recorduri de frig in Belgia si in estul Frantei, 25 de morti din cauza frigului in Polonia, in luna martie, unde s-au inregistrat temperaturi de pana la -24 grade Celsius in timpul noptii, sau peste 10.000 de vite blocate in zapezi in Irlanda de Nord, reprezinta doar cateva dintre efectele acestui val de frig.
De asemenea, climatologii se declara intrigati de faptul ca acesta este cel de-al patrulea an consecutiv in care iarna este marcata de puternice caderi de zapada in Europa si America de Nord. Conform expertilor, acestea sunt efectele topirii banchizei arctice din timpul verii, topire ce antreneaza puternice modificari ale circulatiei atmosferice in emisfera de nord in perioada de iarna.
In 1979, la inceputul masuratorilor realizate prin satelit, banchiza acoperea o suprafata de aproximativ 7 milioane de kilometri patrati de apa in Oceanul Inghetat de Nord. Masuratorile din septembrie 2012 indicau ca banchiza mai acopera doar 3,4 kilometri patrati. "Legatura cred ca este din ce in ce mai clara, chiar daca oamenii de stiinta nu au inca pareri unanime in acest sens", sustine climatologul Dim Coumou de la Institutul din Potsdam de Studii asupra Climei (PIK).
Pentru un alt mare aparator al acestei teze, Charles Greene, profesorul de Stiinte ale Pamantului si Atmosferei de la Universitatea Cornell (New York), explicatia este urmatoarea: cu cat suprafata banchizei arctice este mai redusa, cu atat sunt reflectate mai putin razele solare iar apa marii se incalzeste, ceea ce inchide cercul accele