Fermierii spun însă că europenii nu plătesc la fel de bine ca arabii şi s-ar putea anul acesta să iasă în piredere.
Crescătorii de oi din Vrancea se confruntă cu o situaţie delicată anul acesta şi nu au deocamdată o soluţie pentru a ieşi din impas. Afacerile le sunt încurcate de conflictele din lumea arabă, de unde proveneau cele mai multe comenzi pentru miei vii, iar în ultima perioadă nu au reuşit să valorifice la export decât 1200 de miei, în Italia.
Asta în condiţiile în care anual exportul de miei din Vrancea se ridica la 70.000-80.000 de capete de animale.
„Pe acest timp, în anii din urmă, era o perioadă de vârf de export tineret ovin în ţările arabe, respectiv în Siria şi Turcia, însă din cauza conflictului din ţările arabe şi sistării exportului către Turcia fermierii vrânceni au mult de suferit. Vindeam cu 13 lei/kg în viu iar acum preţul a scăzut undeva la 10 lei/kg în viu, ceea ce nu este în regulă. Singurele livrări făcute au fost spre Italia. Sperăm să prindem ca pieţe externe Italia şi Grecia iar restul de miei să-i valorificăm pe piaţa internă”, spune Ion Avram, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine “Mioriţa” Vrancea.
Din această cauză, fermierii sunt extrem de necăjiţi şi spun că cei care s-au oferit până acum să cumpere miei dau un preţ prea mic. Foto Exportul de miei, în pericol
„E o situaţie dificilă faţă din anii din urmă, pentru că atunci se livrau miei la un preţ mult mai bun. Acum, din cauza războiului nu ştim ce să facem cu miei de Paşte. Nu ştim unde să-i ducem. Am cheltuit mult cu ei şi ca să ne scoate măcar banii pe care i-am băgat ar trebui să vindem miei cu 12 lei/kg viu”, este de părere Nicolae Tătaru, crescător de oi.
Nu este exclus ca marfa livrată de vrânceni în ţările din spaţiul Uniunii Europene să se întoarcă sub formă de carne în galantarele supermarket-urilor româneşti, ne