Potrivit legii votate astăzi, aproape 600 de mii de pensionari își vor vedea veniturile sporite.
Parlamentul a aprobat un supliment la pensii care va fi acordat de la 1 aprilie celor cu pensii mai mici de 1300 de lei. În afară de acesta, pensiile tuturor vor fi indexate cu 6,7% din cauza inflației. Majorarea pensiilor mici fusese aprobată într-o versiune ușor diferită la ultima ședință cu mandat deplin a guvernului demisionar. Parlamentul a susținut-o, chiar dacă măsura a fost criticată de unii pentru că ar mări peste măsură deficitul bugetar și ar pune în pericol colaborarea și așa problematică a Moldovei cu Fondul Monetar Internațional. Relatează Liliana Barbăroșie:
Populiste - astfel a calificat vicepremierul şi ministrul în exerciţiu al economiei, democratul Valeriu Lazăr, măririle de salarii şi pensii, dar şi introducerea unui impozit unic în agricultură, iniţiate în ultimele şedinţe ale executivului înainte de demisie şi sprijinite inclusiv de domnia sa prin vot. Vicepremierul Lazăr spunea că tocmai din cauza acestor decizii FMI-ul ar putea să întrerupă finanţarea pentru Republica Moldova.
Unele dintre iniţiativele guvernamentale, în particular majorarea de pensii şi introducerea unui impozit unic în agricultură au fost votate astăzi fie în primă citire, fie definitivă, inclusiv de fracţiunea parlamentară a PD. Aşa că l-am întrebat pe democratul Adrian Candu cum se explică divergenţele:
Deputatul Adrian Candu x Deputatul Adrian Candu „Maniera în care au fost aprobate la executiv, fără măcar să se discute cu FMI, într-adevăr a fost una populistă, de parcă cineva s-ar pregăti de campanie electorală. Dar ideile de majorare a pensiilor, de schimbare a metodelor de restituire a TVA, impozitul unic în agricultură sunt chestiuni pe care noi le sprijinim. Nitam-nisam au apărut aceste 450 milioane, e firesc să ne întrebăm d