În ziarele de la București, premierul Victor Ponta este criticat pentru un interviu acordat recent la BBC. Intr-un comentariu publicat de Adevarul, Mircea Vasilescu arata ca Ponta nu a inteles ca se afla in fata unei jurnaliste de inalt calibru si a venit nepregatit. La intrebarile precise, Ponta a raspuns cu generalitati, defensiv, dand impresia nu ca ar vrea sa raspunda, sa clarifice ceva, ci sa scape de intrebari. In acelasi timp, a facut destule gafe, spune comentatorul, cea mai grava legata de numarul mare de infractori romani arestati in Marea Britanie. Ei apartin minoritatii rome, a fost reactia, nepotrivita, a premierului, la care i s-a replicat politicos ca e vorba de cetateni romani. „Ponta ar fi avut ocazia să lămurească nişte lucruri, să dea exemple concrete, să afişeze o figură de prim-ministru serios, matur şi responsabil al unei ţări (mari) din Uniunea Europeană. Nimic din toate acestea”, este concluzia lui Mircea Vasilescu.
Pe site-ul ziare.com, Victor Ponta este acuzat, nici mai mult nici mai putin, decat ca ar fi pactizat cu presedintele Traian Basescu. Iulian Leca a descifrat aceasta posibilitate in ultimul interviu televizat acordat de Basescu, in care premierul nu a mai fost criticat. Explicatia ar fi ca Ponta a inteles sa dea curs sugestiei sefului statului de a accepta interimatul la Ministerul justitiei, semn ca ar fi dispus sa rezolve in mod acceptabil problema numirii procurorilor generali, una din cerintele repetate ale Uniunnii Europene.
De ce-o fi devenit dintr-o data asa de cooperant premierul? Pentru ca nu mai poate tine piept situatiei economice a tarii, considera Stefan Vlaston. Nu mai sunt bani de pensii si salarii, a spus-o imprudent - nu se stie dacă asa de imprudent - Sorin Frunzaverde, social-democrat de prima linie. Stefan Vlaston analizeaza aceste pozitii pe ziare