Locuieste in Londra de 14 ani. Business-ul pe care il detine este unul dintre biletele de intrare a scriitorilor romani pe o piata de 1,5 mld. lire sterline. Ce incearca de fapt Ramona Mitrica prin editura pe care o detine este sa schimbe o atitudine – autorii romani sa nu mai fie vazuti ca niste straini exotici, veniti din Transilvania lui Bram Stoker.
Ramona Mitrica (45 ani) a ajuns la Londra in anul 1999 ca atasat cultural al Ambasadei Romaniei. A devenit ulterior directorul Centrului Cultural Romanesc si al Fundatiei Ratiu din Londra – doua organizatii britanice din sectorul independent.
Din 2003, Mitrica este directorul Festivalului anual de film romanesc de la Londra care, anul acesta, sarbatoreste cea de-a zecea editie.
In 2008 a creat Profusion International, propria firma de consultanta artistica si, in 2011, a lansat propria editura, Profusion Publishers, o companie britanica independent, care ofera mai multe tipuri de servicii si are colaboratori din diferite domenii: traduceri, PR, publicitate, marketing, strategie si politici culturale.
“Am fost intotdeauna atrasa de un stil de viata activ in care sa pot face lucruri interesante in fiecare zi, iar Londra ofera o atmosfera in care, daca vrei cu adevarat sa faci ceva, nu ai cum sa te plictisesti. Fiind una din marile capitale ale lumii, atat din punct de vedere financiar cat si cultural, in Londra se intampla mereu ceva care sa te tina in prize”, spune Ramona Mitrica.
Editua Profusion este pasul cel mai curajos pe care l-a facut, impreuna cu scriitorul britanic Mike Phillips, in ceea ce priveste promovarea culturii romane. Astfel, dupa cautari indelungi, cei doi au decis sa lanseze seria de carti politiste Profusion Crime, datorita popularitatii de care se bucura acest tip de lectura in Marea Britanie. Asa au ajuns cititorii englezi sa lectureze “Atac in biblioteca” de G