La peste 70 de ani de la filmul clasic cu Judy Garland, studiourile Disney produc un reuşit început al poveştii, cu filmul „Grozavul şi puternicul Oz“, regizat de Sam Raimi.
Este simptomatic, dar clasicul „Vrăjitorul din Oz“ din 1939, regizat de Victor Fleming şi care a lansat-o pe fetiţa-minune Judy Garland, nu a făcut până acum obiectul niciunui remake veritabil, cel puţin nu de către studiourile hollywoodiene. Grija pe care cei care diriguiesc producţia de la Hollywood au arătat-o acestui film, pe care parcă s-au ferit să nu-l strice, dovedeşte că pentru mulţi acesta este un film perfect, practic imposibil de reluat la aceeaşi frumuseţe şi intensitate.
Chiar dacă pentru adolescenta Judy Garland a însemnat începutul unei cariere care o va duce spre nefericire şi moarte, bijuteria de acum aproape 75 de ani rămâne în memorie ca una dintre cele mai frumoase pagini ale cinematografului.
Înainte de Oz
A mai existat o „Întoarcere în Oz“ în 1985, care a lansat-o (cu mai puţin succes în continuare) pe micuţa Fairuza
Balk, dar aceea era o continuare, o revenire a fetiţei Dorothy (care, reîntoarsă la ferma din Kansas, uitase tot) în tărâmul magic de „dincolo de curcubeu“. Nu altfel procedează acum şi studiourile Disney, care s-au gândit că a sosit din nou momentul pentru feeriile din ţinutul Oz şi pentru a „stoarce“ fantezia prodigioasă a scriitorului L. Frank Baum (1856-1919), de unde a plecat totul.
Numai că de data aceasta avem de-a face cu ceea ce se cheamă un „prequel“, un început al poveştii, cu un film care ne arată cum a ajuns un obscur magician de bâlci din Kansas „grozavul şi puternicul vrăjitor din Oz“. În ambele cazuri, scenariştii Disney au apelat pentru inspiraţie la cărţile originale ale lui Baum. E mai puţin cunoscut, dar scriitorul american a publicat în jur de 30 de cărţi a căror acţiune este plasată în tărâmul magic Oz,