Biletul câştigător la loterie nu este şi tichetul adevăratei fericiri, ne consolează psihologii. Cu o excepţie: atâta vreme cât nu ducem grija zilei de mâine.
Cu toţii ne imaginăm cum ar fi să nu mai lucrăm niciodată şi să ne putem permite orice, dar banii nu pot cumpăra fericirea. Cel puţin, nu atunci când nu ai grija zilei de mâine, crede psihologul Tom Stafford, de la Universitatea din Sheffield, Marea Britanie. „Un cunoscut studiu arăta că fericirea este relativă. Norocoşii de la Loto nu au fost mai fericiţi decât posesorii biletelor necâştigătoare. Atâta vreme cât îţi permiţi un trai decent, sumele mari de bani nu te fac cu mult mai fericit decât veniturile medii“, argumentează psihologul, citat de BBC.
Unul dintre argumentele aduse de specialist este că orice câştigător la Loto se va obişnui cu noua situaţie materială, iar gradul lui de fericire va reveni la cel iniţial. Altfel spus, individul va trece de la entuziasm la o stare de spirit normală, în ciuda evenimentelor pozitive ce au survenit în viaţa sa.
O altă explicaţie ar fi aceea că fericirea este influenţată de modul în care oamenii se raportează la cei din jur. „Dacă vei câştiga la loterie, te vei simţi mai bogat decât vecinii tăi şi vei căpăta convingerea că ai fi mai fericit dacă te-ai muta într-o casă mare, dintr-un cartier rezidenţial. Apoi, vei privi pe geam şi vei realiza că noii tăi prieteni locuiesc în case mai mari decât a ta“, spune psihologul Tom Stafford. Intervine aşadar o nouă frustrare. Oamenii vor avansa pe scara socială, dar realizează că există şi alţii cu venituri similare sau mai mari. Apare din nou dorinţa de a se diferenţia de ceilalţi, astfel încât oamenii revin la sentimentele, gândurile şi ideile care îi preocupau în trecut.
Banii ne distrag atenţia
Fericirea nu este un atribut ce poate fi măsurat asemenea înălţimii, greutăţii sau venitului s