Toţi cei care doresc să înfieze copii au sperat, anul trecut, că odată cu modificarea legislaţiei în acest sens, procedura adopţiei se va simplifica şi copiii vor putea ajunge într-un timp mult mai scurt în căminele lor. Specialiştii în domeniu spun însă că procedura s-a simplificat într-adevăr, dar doar la nivel teoretic pentru că practic, realitatea e alta.
Începând de anul trecut, cel puţin teoretic, procedura adopţiei s-a simplificat, odată cu modificarea legislaţiei în acest sens. Noua Lege a adopţiei instituie termene precise în care un copil poate deveni adoptabil. Astfel, un copil poate fi declarat adoptabil dacă după instituirea măsurii de protecţie specială a trecut un an, şi părinţii fireşti, precum şi rudele până la gradul IV ale acestuia nu pot fi găsite sau nu colaborează cu autorităţile în vederea realizării demersurilor pentru reintegrarea sau integrarea lui în familie. De asemenea, un copil poate fi declarat adop-tabil dacă părinţii şi rudele lui până la gradul IV declară în scris că nu doresc să se ocupe de creşterea şi îngrijirea acestuia şi în termen de 60 zile nu şi-au retras această declaraţie, sau dacă minorul a fost înregistrat din părinţi necunoscuţi. În acest caz, adopţia se stabileşte în maximum 30 de zile de la eliberarea certificatului de naştere al copilului.
Modificările aduse Legii 273/2004 mai prevăd că părintele minor care a împlinit 14 ani să-şi poată exprima consimţământul la adopţia copilului, asistat de către ocrotitorul său legal. De asemenea, pentru adopţia copilului născut în afara căsătoriei a fost reglementată o condiţie specială. Astfel, filiaţia copilului faţă de tată trebuie confirmată prin rezultatul expertizei realizate prin metoda serologică ADN, pentru a elimina adopţiile ilegale care s-au practicat în ultimii ani, uneori chiar la recomandarea oamenilor din sistem.
Totuşi, să adopţi cop