Pianista Raluca Știrbăț (foto), fondatoarea Societății Internaționale George Enescu de la Viena, a purtat un dialog cu jurna listul Andrei Bădin despre casa de la Mihăileni a celebrului compozitor.
Andrei Bădin: Raluca Ştirbăţ, sunteţi fondatoarea Societăţii Internaţionale George Enescu de la Viena. Tocmai aţi înregistrat un al doilea CD din integrala creaţiei pentru pian enesciene pentru compania austriacă Gramola. Vă pregătiţi doctoratul cu tema George Enescu şi aşa aţi descoperit că la Mihăileni casa lui George Enescu a ajuns un depozit de cartofi şi este în prag să fie demolată…
Raluca Ştirbăţ: Casa lui George Enescu din Mihăileni mi-a ieşit în cale, aşa cum era firesc să mi se întâmple, mergând pe urmele Maestrului, refăcând acelaşi drum pe care – aveam să aflu ceva mai târziu – Enescu însuşi l-a parcurs cu smerenie în vara lui 1946, înainte de a părăsi pentru totdeauna România.
CONACUL LUI ENESCU DE LA CRACALIA A ARS ÎN CONDIŢII MISTERIOASE
De unde aţi plecat?
Am pornit de la Liveni (casa naşterii, unde şi-a petrecut primii 3-4 ani ai copilăriei, părinţii mutându-se în 1885 în casa mai spaţioasă de la Cracalia), trecând prin Cracalia (unde conacul – ars în condiţii misterioase – nu mai există), apoi pe la casa tatălui din Dorohoi şi ajungând, într-un ceas trist, la casa mamei şi bunicilor după mamă, Ioan Cosmovici şi Zenovia, din Mihăileni.
Mare mi-a fost durerea să văd zidurile atât de dragi lui Jorjac – înconjurate odată de livada unde alerga după fluturi şi curcubee – stând gata să se darâme, asemenea unui muribund uitat şi părăsit, căruia nime nu-i mai ajută. Casa a ajuns un depozit de cartofi, iar cel care ar trebui să o îngrijească în momentul de faţă am fost informată că doreşte să o demoleze...
AUTORITĂŢILE ROMÂNE TAC
Şi aţi revenit la Viena, unde locuiţi, şi aţi făcut un apel public pentru salvarea casei de