Capitala României se poate compara cu oraşele din India în ceea ce priveşte numărul mare de câini fără stăpân. Astăzi vă prezentăm pericolele care îi pândesc zi de zi pe bucureştenii nevoiţi să circule printre haitele de maidanezi.
Potrivit unui studiu realizat de Institutul „Cantacuzino”, aproximativ jumătate din maidanezi sunt bolnavi de leptospiroză. Este o boală infecțioasă acută care se manifestă prin febră, intoxicație, cefalee, dureri musculare, mai ales la gambe, afectarea rinichilor, a ficatului, a sistemului nervos şi a celui cardiovascular. Boala se ia prin contactul cu urina animalului bolnav. Copiii se joacă în nisipul pe care au urinat câinii infectaţi şi se pot îmbolnăvi. Transferul microorganismelor care produc boala se face prin piele.
80 de cazuri de febră butunoasă
În perioada 2008-2011, nu mai puţin de 80 de locuitori ai Capitalei au fost tratați de febră butonoasă și maladia Lyme, boli infecțioase transmise omului de ectoparaziții specifici câinelui (căpușe), conform datelor Direcției de Sănătate Publică (DSP) București, furnizate de Prefectura Capitalei. Doctorul Bogdan Ion spune că de la o mușcătură de căpușă poți paraliza sau orbi. Boala Lyme (Borrelia) afectează pielea, încheieturile, sistemul nervos și alte sisteme sau organe. Simptomele și gravitatea lor pot varia de la o persoană la alta. Lyme mai este denumită și „boala cu 1.000 de fețe” pentru că poate copia simptomele a aproximativ 200 de alte afecțiuni.
România, condamnată la CEDO
Judecătorii de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) au decis ca România să plătească despăgubiri în valoare de 9.000 de euro soților Georgel și Georgeta Stoicescu. În octombrie 2000, femeia, în vârstă de 71 de ani, a fost atacată de o haită de câini vagabonzi. Georgeta Stoicescu a reclamat statul român la CEDO în 2003, însă în