Sectorul de birouri s-a confruntat recent cu prima insolvenţă a unui complex de afaceri de proporţii. Acest caz a repus pe tapet problema clădirilor care au mai bine de jumătate din spaţii goale
Considerat vedeta pieţei imobiliare, pentru că a avut cel mai puţin de suferit de pe urma crizei, sectorul birourilor nu a fost ocolit de proiecte păguboase. La sfârşitul anului trecut, circa 29 de hectare de spaţii de birouri erau goale, ceea ce reprezintă 15,2% din stocul total de 1,93 mil. mp existent la nivel de piaţă. Primele zece clădiri, cu cele mai mari spaţii disponibile la închiriere, au o pondere de 62% din această suprafaţă. Cu excepţia Sky Tower, care a fost pus pe piaţă abia la sfârşitul anului trecut şi în care Raiffeisen Bank va ocupa şase etaje din luna mai, construcţia celorlalte nouă proiecte de birouri a fost începută înainte de criză, iar cinci dintre acestea trag ponoasele zonei imobiliare cu probleme, Pipera.
Miliardarul israelian Eyal Ofer a investit peste 140 mil. euro în edificarea Cathedral Plaza şi a Willbrook Platinum de pe DN1, însă rezultatele nu par să fie pe măsură. Dacă turnul de birouri Cathedral Plaza nu a putut fi închiriat din cauza problemelor juridice, ce au culminat cu vânzarea imobilului către Ioannis Papalekas, în cazul complexului din Băneasa explicaţia nu poate fi decât una: lipsa de atractivitate a proiectului, în ciuda certificării LEED - gold, care atestă impactul redus pe care construcţia îl are asupra mediului. La mai bine de un an de la începerea procesului de închiriere, peste 70% din complex este încă neocupat. „Proprietarii acestor imobile au două variante: fie îşi repoziţionează proiectele pe piaţă şi se adresează unei alte categorii de clienţi, fie investesc în eficientizarea lor“, este de părere Florin Furdui, country manager Portland Trust.
Suprafaţa imensă de spaţii goale nu a