Inovatiile conteazã enorm în industria auto si acestea pot fi sansa României de a intra în lumea marilor tãri producãtoare de masini, este pãrerea inginerului Heinrich Petra, actual colaborator al BMW în zona cercetare-dezvoltare.
S-a nãscut în 1944 la Sãliste, lângã Sibiu, a studiat la Cluj, Brasov si München, a lucrat la mari companii auto precum ZF Friedrichshafen, Mini, Linde si Valmet, iar acum colaboreazã cu managementul BMW în zona de cercetare-dezvoltare. Povestea lui Heinrich Petra, un sibian care a pãrãsit România încã din 1971 pentru a-si urma visul, este o adevãratã lectie de viatã.
Pentru inginerul Petra – pe care l-am întâlnit la München, pe drumul de întoarcere de la Geneva Motor Show 2013 – legãtura cu România reprezintã doar trecutul. Nu se mai vede revenind în tara unde s-a nãscut. „Am sotia, cele trei fete si nepotii în Germania. Cam toti prietenii mei sunt aici. La noi în familie se vorbeste doar germana. Nu vãd de ce m-as întoarce în România”, spune fãrã urmã de regret cel care, acum 42 de ani, lãsa în urmã tara natalã plecând în Germania, via Iugoslavia. „Am ajuns în sudul Germaniei si am lucrat la ZF pe vremea când acest mare producãtor de componente auto era doar o firmulitã. Cum sotia mea îsi continua studiile la München, în 1981 am ajuns sã lucrez la BMW, unde am trecut prin departamente care aveau drept tintã dezvoltarea de cutii de viteze, sasiuri, suspensii, motoare, pentru ca, din 1992, sã am legãturã directã cu dezvoltarea noilor vehicule”, adaugã Heinrich Petra. Desi încearcã sã tinã în umbrã, din motive de confidentialitate, marile proiecte la care a lucrat, precum si activitatea sa actualã, este deja cunoscutã implicarea sa în dezvoltarea unor modele importante pentru marca BMW, precum Z3, Z8 si X5, ca si experienta cîstigatã în timpul supervizãrii proiectului Mini despre care spune cã i-a fost cel mai drag: „am lucrat