Scenariu demn de Hollywood. În 1964 doi moldoveni au deturnat în orăşelul Ceadâr-Lunga din sudul Basarabiei un avion de pe ruta Chişinăul-Ismail. „Fuga în Turcia“ s-a încheiat cu pierderi umane şi materiale considerabile.
Piloţii, în loc să zboare spre Turcia, au cotit spre Chişinău. Constatând că au fost înşelaţi, teroriştii au năvălit în cabină şi i-au ameninţat pe membrii echipajului cu focuri de armă. Avionul s-a prăbuşit nu departe de Chişinău, iar teroriştii au reuşit să fugă.
Ulterior, unul dintre ei a fost turnat de o verişoară miliţienilor, care i-au înconjurat apartamentul. Bărbatul a opus rezistenţă armată timp de câteva ore. Un miliţian a fost ucis, iar şeful miliţiei din Chişinău a murit peste o zi din cauza rănilor. Atacat cu grenade lacrimogene, teroristul s-ar fi sinucis, trăgându-şi un glonte în frunte. Complicele lui a fost capturat şi condamnat la pedeapsa capitală.
În ziua de marţi, 29 septembrie 1964, la ora 12.54, piloţii avionului AN-2 al Detaşamentului Moldovenesc al Aviaţiei Civile Anatoli Şeveliov şi Vladimir Baideţchi-Zatâca au decolat de pe Aeroportul din Chişinău pe ruta internă Chişinău–Ismail (cu escală la Ceadâr-Lunga, Vulcăneşti şi Bolgrad). La bord aveau patru pasageri. Era o zi de toamnă frumoasă aşa că exact peste 34 de minute avionul a aterizat la Ceadâr-Lunga. Acolo, doi călători au coborât, iar alţi doi, cu bilete până la Ismail, au urcat. Nimic nu prevestea tragedia.
Teroriştii
Gheorghe Caragea s-a născut în 1932 în comuna Răciula, judeţul Lăpuşna. Termină în satul natal cinci clase. A fost încorporat în rândurile Armatei Sovietice între 1951 şi 1954. Era căsătorit şi avea un fiu.
Soarta l-a dus în mai multe regiuni ale URSS. A lucrat în Republica Daghestan din Caucaz, regiunile
Murmansk şi Smolensk din Rusia. Ultimul loc de lucru a fost pe un vas maritim din portul Ismail. Gheorghe Car