Postul este benefic atât pentru detoxifierea organismului, cât şi pentru purificarea sufletului. Însă o mulţime de oameni, fie din prea multă credinţă, fie datorită educaţiei, se încăpăţânează să postească deşi starea de sănătate nu le permite. Medicii ne explică cine nu are voie să ţină post.
Dacă pentru oamenii sănătoşi nu există nicio interdicţie în privinţa postului, ba chiar devin mai rezistenţi în faţa bolilor pentru că odată cu eliminarea toxinelor le creşte imunitatea, cei care suferă de anumite afecţiuni ar putea avea probleme. „Gravidele, mamele care alăptează, bolnavii de tuberculoză, copiii şi adolescenţii, persoanele în convalescenţă sau cele care suferă de boli psihice sunt doar câteva dintre categoriile care nu ar trebui să ţină post”, explică dr. Laurenţiu Luca, directorul Clinicii PULS.
Reguli pentru diabetici şi bolnavii de ficat
"Persoanele care suferă de diabet trebuie să respecte o anumită dietă, recomandată de medic, iar postul nu le face bine pentru că poate produce dezechilibre în organism. De exemplu, dacă se modifică valorile zahărului din sânge, ei pot intra chiar în comă diabetică, ceea ce le-ar pune viaţa în pericol. De asemenea, persoanele care suferă de afecţiuni ale vezicii biliare sau ale ficatului trebuie să consume legumele şi fructele doar crude, nu preparate termic”, explică dr. Luca.
Când se poate deregla metabolismul
Cine suferă de boli metabolice sau afecţiuni ale tiroidei nu trebuie să ţină post. „Pentru această categorie de pacienţi, postul poate genera o dereglare a metabolismului, ceea ce ar genera probleme noi”, susţine medicul. De asemenea, oamenii care suferă de anemie şi au deja carenţe de vitamine şi minerale în organism nu trebuie să se priveze de proteine şi, în general, de alimente hrănitoare.
Unora le poate agrava problemele digesti