Evenimentele din ultimele săptămâni din Cipru au reverberaţii la nivelul tuturor ţărilor din Uniunea Europeană, pieţele financiare naţionale reacţionând la măsurile adoptate, în special prin prisma mesajelor pe care acestea le transmit, consideră Claudiu Cazacu, analist-şef la XTB România.
"Astfel, România, similar altor pieţe din regiune, este afectată de variaţiile sentimentului de risc al participanţilor la pieţele financiare globale. Drept urmare, plasamentele percepute ca având un grad mai mare de risc, deşi remunerate cu dobânzi mai ridicate - cum este şi cazul titlurilor de stat în lei - au avut de pierdut în atmosfera de incertitudine generată de propunerea de taxare a depozitelor din băncile cipriote. În plus, cursul de schimb a preluat sarcina tensiunilor din insulă, şi, ca o consecinţă, leul s-a depreciat cu 0,92% faţă de Euro între 18 şi 22 martie. Cu toate acestea, evitarea părăsirii zonei Euro de către Cipru şi a impunerii unei taxe sistemice pe depozite s-a reflectat pozitiv în cotaţiile leului, dar o nouă turnură în percepţia investitorilor vis-a-vis de Europa s-a petrecut deja, atunci când a fost discutată impozitarea depozitelor - şi doar votul legislativului cipriot a oprit aplicarea sa. Încrederea în sistemul bancar local nu este sensibil afectată, iar evenimentele curente pot fi depăşite pe termen scurt", precizează Claudiu Cazacu într-un comunicat de presă.
F.A. Evenimentele din ultimele săptămâni din Cipru au reverberaţii la nivelul tuturor ţărilor din Uniunea Europeană, pieţele financiare naţionale reacţionând la măsurile adoptate, în special prin prisma mesajelor pe care acestea le transmit, consideră Claudiu Cazacu, analist-şef la XTB România.
"Astfel, România, similar altor pieţe din regiune, este afectată de variaţiile sentimentului de risc al participanţilor la pieţele financiare globale. Drept urmare, plasamentele per