Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) şi Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP), cu sprijinul ELPA (European Liver Patient Association) au lansat documentul prin care pacienţii români au propus prima strategie naţională pentru combaterea hepatitei C în Romania. Documentul se numeste "Carta albă a hepatitei în România - probleme, provocări şi răspunsuri 2013-2018" şi cuprinde date despre hepatita C la nivel mondial şi în România, practica europeană în combaterea hepatitei C şi propuneri pentru o strategie naţională de combatere a hepatitei C în Romania.
"Pentru România, hepatita C (VHC) este o problemă majoră de sănătate publică, iar în prezent nu există date oficiale cu privire la numărul persoanelor infectate cu VHC în ţara noastră, deoarece nu au fost făcute eforturi sistematice de depistare şi nici nu a fost înfiinţat un registru naţional al hepatitei C. Totuşi, cercetări epidemiologice recente indică o rată a prevalenţei de 3,23%, ceea ce ne situează pe un nedorit loc fruntaş într-un clasament al statelor Uniunii Europene. Având în vedere populaţia rezidentă la momentul efectuării cercetării citate, putem estima un număr de circa 600.000 de români infectaţi, din care 80% - 90% cu HepC în fază cronică10", se menţionează în concluziile documentului mai sus menţionat.
Mai multe detalii despre VHC
Cele mai frecvente căi de transmitere a VHC constatate în diverse studii publicate de specialiştii români sunt intervenţiile stomatologice, procedurile chirurgicale, transfuziile de sânge şi serviciile cosmetice, tatuaje şi piercing. Incidenţa transmiterii virusului este deocamdată incertă, deoarece majoritatea cazurilor noi de infectare sunt asimptomatice şi rămân necunoscute. "Concluziile cercetărilor epidemiologice şi numărul mare al persoanelor estimate a fi infectate indică faptul că, î