Tinerii care ies de pe băncile şcolii ştiu că nu vor intra imediat pe uşile birourilor marilor companii, aşa cum visau în serile în care învăţau din greu pentru examenele din sesiune. Cu toate acestea, nici aşteptarea prea lungă nu face bine carierei, aşa că cei mai sârguincioşi trec printr-un adevărat proces de „vânare” a unui loc de muncă. Depunerea CV-urilor, momentele în care aştepţi telefonul sau mailul de răspuns, dezamăgirea când acesta e „nu” – puţini pot spune că n-au trecut prin asta. Totuşi, cei care au obţinut victoria ştiu deja ce calităţi te recomandă, în final, pentru jobul la care ai aspirat.
Un strop de experienţă, determinare şi cunoaşterea limbii engleze – acestea sunt criteriile esenţiale după care se ghidează majoritatea firmelor care sunt în căutare să angajeze tineri absolvenţi. Patricia are 26 de ani şi a absolvit, în urmă cu patru ani, la Universitatea Politehnica, Facultatea de Automatică şi Calculatoare. După cinci ani de studiu şi zile întregi pierdute în căutarea unui loc de muncă, tânăra şi-a pierdut orice speranţă ca se va angaja în domeniul pentru care a stat cu burta pe carte. Totuşi, după câteva luni de la terminarea facultăţii, prietenii au îndrumat-o să îşi depună CV-ul la o companie care oferă servicii de consultanţă IT la diverşi parteneri europeni. La scurt timp după ce a aplicat, a fost contactată de reprezentanţii firmei şi a urmat un stagiu de practică plătită de trei luni. „Am fost 18 candidaţi, dintre care am rămas 16. Firma ne-a plătit în perioada de practică ca să ne motiveze şi am avut posibilitatea să vedem ce se face concret într-o astfel de companie. Mi-a plăcut, am acceptat să rămân în firmă şi de trei ani lucrez aici şi sunt foarte mulţumită”, ne-a spus Patricia Reghiş.
Timişoreanca lucrează la compania Atos IT, care are două sedii deschise în România, la Timişoara şi la Braşov. Reprezentanţii firmei