Bulgaria cere ajutorul Comisiei Europene în vederea reformării sectorului energetic, sector vizat de protestele de amploare ale populaţiei bulgare de la începutul anului. Solicitarea vine însă şi în contextul în care Sofia este ameninţată de sancţiuni de către Bruxelles, pentru întârzieri în liberalizarea pieţei energiei.
Premierul interimar, Marin Raikov, care gestionează politicile curente până la alegerile anticipate din luna mai, i-a cerut preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, "o examinare aprofundată a problemelor energetice bulgare de către organe specializate de la Comisia Europeană".
Sofia vrea aşadar "o analiză internaţională a formării preţurilor şi a întregului sector al energiei, în vederea identificării problemelor care au condus la colapsul său inacceptabil ce îi afectează pe bulgari", potrivit presei bulgare.
Apelul disperat vine în contextul în care facturile la energie electrică primite în ianuarie, mai mult decât duble faţă de decembrie, au provocat proteste zilnice timp de o lună "împotriva monopolurilor în domeniul energiei" şi au condus la demisia Guvernului condus de Boiko Borisov. În urma protestelor, procurorii au declanşat anchete la companiile de utilităţi CEZ şi Energo-Pro din Cehia şi EVN din Austria, principalii jucători din sectorul de profil.
Distribuitorii dau vina pentru scumpiri pe programul de liberalizare a preţurilor impus de Bruxelles, dar şi pe pierderile din reţea, cu aproape 25% mai mari decât media europeană. Într-adevăr, Bruxellesul a cerut Bulgariei liberalizarea pieţei energiei, ceea ce a condus doar anul trecut la majorări substanţiale ale preţului la utilităţi. Mai mult, Comisia Europeană a dat în judecată Sofia la Curtea Eurpeană de Justiţie, pentru că nu a aplicat integral cele două directive majore privind sectorul energetic şi liberalizarea lui şi a cerut "o penalizare z