Imaginile cu fotografii şi ilustrate deţinute de Arhivele Naţionale Alba, completate de cele din colecţii particulare, dar şi machetele cu trenuri care au circulat de-alungul timpului în România, permit o reconstituire a istoriei Căilor Ferate Române.
Imaginile şi machetele vor fi expuse în cadrul unei expoziţii organizată luni, 1 aprilie, de Serviciul Judeţean al Arhivelor Naţionale Alba.
Una dintre fotografiile document este cea în care apare şeful Misiunii Militare Franceze în România, în timpul Primului Război Mondial, Henri Berthelot. General francez este surprins pe peronul gării din Alba Iulia, în timpul vizitei din anul 1919.
Gări şi trenuri din 100 de localităţi din România
Vizitatorii vor face o incursiune în istoria Căilor Ferate Române cu ajutorul celor 190 de imagini din fotografii şi ilustrate. În total, sunt surprinse 100 de localităţi din România care au figurat sau mai figurează pe harta CFR. Spre exemplu, într-una dintre fotografii este surprinsă gara din Focşani după bombardamentele din anul 1917, iar în alta apare refăcută şi funcţională. În altele regăsim gara regală din Sibiu, dar şi staţiile CFR din Iaşi, Chişinău-Criş, Teiuş.
Când vine vorba de trenuri, regăsim poze cu garnituri care au circulat după 1869, când egele Carol a inaugurat primul tren care avea să circule în România, pe distanţa Bucureşti (Filaret) – Giurgiu, iar cele mai „noi“ sunt din anii 1970.
Cea mai mare parte a fotografiilor aparţin colecţionarului Andrei Berinde, iar machetele de trenuri lui Cristian Daniel Bojor.
Expoziţia poate fi vizitată gratuit până la sfârşitul lunii aprilie. (Articol scris de Nicu Neag)