Băncile din Cipru s-au redeschis joi, la ora 10:00 GMT, după ce timp de 12 zile au fost închise în contextul în care ţara a fost constrânsă să accepte un plan de asistenţă financiară internaţională pentru a evita o intrare în incapacitate de plată.
Zeci de persoane au început să se aşeze la rând cu cel puţin 30 de minute înainte de deschidere. Aproximativ 50 de persoane aşteptau în faţa oficiilor Bank of Cyprus, în centrul Nicosiei. În faţa Popular Bank of Cyprus din Makarios, principala arteră a capitalei cipriote, aproximativ 12 persoane aşteptau la rând.
Membri ai gărzilor de securitate, unii înarmaţi, au fost postaţi în faţa băncilor locale şi străine din Nicosia, un fenomen inedit în această ţară.
Băncile din Cipru vor lucra cu publicul joi, timp de şase ore, după care vor opri din nou activitatea vineri, în ajunul Paştelui pe rit Catolic, dar şi luni, 1 aprilie, de ziua naţională a ţării.
Băncile au încercat să se pregătească cât mai bine pentru reluarea activităţii, cu lichidităţi suficiente, dar şi cu forţe de securitate suplimentare la sucursale, pentru a face faţă unui număr mare de clienţi.
Deşi au luat în calcul un aflux mare de persoane care să încerce să-şi retragă bnii sau să protesteze din cauza pierderilor pentru deponenţi prevăzute în restructurarea sectorului bancar, situaţia era calmă la sucursalele băncilor cu numai câtva ore înainte de deschidere.
"În locul unei retrageri masive de bani din bănci, sunt jurnalişti care aleargă de la o sucursală la alta - iar vestea bună este că nu au găsit niciun semn de probleme", potrivit cotidianului britanic The Guardian, citat de Mediafax.
Eventuale retrageri masive au fost, probabil, descurajate şi de măsurile dure de control al capitalului impuse de stat.
Astfel, deponenţii la băncile din Cipru nu mai au voie să scoată din ţară mai mult de 3.000 euro în numerar