Guvernul a adoptat miercuri o ordonanță de urgență care include noi prevederi referitoare la prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare. Odată cu intrarea în vigoare a actului normativ, cuantumul amenzilor contravenționale pentru diferitele forme de discrimare a fost mărit.
Guvernul a adoptat ieri Ordonanța de Urgență pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare.
Proiectul de act normativ a fost elaborat la presiunile instituțiilor europene, care constataseră că termenul de transpunere în legislația națională a normelor de la nivelul UE urmau să expire în curând, în luna iunie. Mai mult, Comisia Europeană intrase într-o primă fază a unui demers pre-contencios la adresa României, care risca astfel plata unor penalități pentru întârzierea cu care opera modificările legislative.
„Comisia Europeană a atras atenţia autorităţilor române cu privire la neconformitatea legislaţiei naţionale române cu Directiva 2000/43/CE cu privire la implementarea principiului tratamentului egal între persoane indiferent de originea rasială sau etnică iar România s-a angajat să soluţioneze aspectele sesizate de Comisie până la jumătatea anului 2013, fapt ce face necesară modificarea şi completarea în regim de urgenţă a OUG nr.137/2000”, arată Guvernul.
Conform prevederilor ordonanței, „prin discriminare se înțelege orice deosebire, excludere, restricție sau preferință, pe baza de rasă, naționalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare HIV, apartenența la o categorie defavorizată, precum și orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrângerea, înlăturarea recunoașterii, folosinței sau exercitării, în condiții de egalitate, a drepturilor omului și a libertăți