Scandal in jurul Fabricii de Caramida de la Ciurea. Sorin Balanescu, care detine firma Mobilstar SRL, acuzat recent ca a distrus monumentul istoric, se apara si sustine ca lucrurile stau cu totul altfel. Balanescu a aratat ca a cumparat imobilul prin 2007, fara sa stie ca acesta este monument istoric. Acesta a dat vina pe Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS) si Phoenix SA, firma ce a detinut cladirea, si care nu au specificat in contracte aspectul ce tine de istorie. AVAS a scos fabrica la licitatie pentru ca Phoenix avea o serie de datorii, iar Balanescu a cumparat-o. "Activul fabricii l-am cumparat liber de sarcini, fara nicio obligatie fata de cineva. Fostul proprietar, in speta Phoenix SA, avea obligatia sa notifice AVAS-ul ca obiectivul este monument istoric, fapt ce nu l-a facut niciodata. Am castigat in toate instantele din Iasi si Bucuresti, de doua ori la Curtea de Apel Bucuresti, iar la Inalta Curte am pierdut. Aici vorbim de un judecator corupt", a sustinut Sorin Balanescu.
Disputa dintre Balanescu si firma Phoenix a ajuns in instanta. Firma in cauza a cerut ca Balanescu sa achite daune de cateva miliarde de lei pentru distrugerile provocate la Fabrica de Caramida. Ieseanul a avut si un mesaj pentru cei care, sustine el, i-au pus bete-n roate. "Atata timp cat nu mi s-a adus la cunostinta legal ca am cumparat un imobil monument istoric, nu voi raspunde niciodata penal sau pecuniar", a mai sustinut Balanescu.
Fabrica de la Ciurea a fost construita in anul 1895 de compania industriala Danelin. Pe atunci, aceasta avea energie electrica si se lucra semimecanizat. In afara de halele de productie, cuptoarele de ars, mai sunt si masinile de stantat ale fabricii, ce se mai pastreaza. Fabrica a fost profitabila pana dupa al Doilea Razboi Mondial. Dupa nationalizare, a mai functionat cu aceleasi utilaje pana in a doua jumatat