Din august 2012, roverul Curiosity apartinand NASA exploreaza planeta Marte, iar realizarile sale acolo sunt de-a dreptul remarcabile.
Viata microbiana in craterul Gale
In primul rand, Curiosity deja a aflat ca in craterul Gale ar fi existat viata microbiana in trecutul indepartat al planetei Marte, scrie Space.com.
Masurarea radiatiei
Curiosity a evaluat de anul trecut pana acum nivelul de radiatie de pe "planeta rosie". Aceasta descoperire poate arata ce impact a avut radiatia asupra microbilor si, de asemenea, cum poate influenta ea viata unui echipaj uman pe Marte.
Rezultatele sunt incurajatoare, ele aratand ca nivelul de radiatie martiana este comparabil cu cel de la bordul Statiei Spatiale Internationale. Specialistii afirma ca oamenii care ar merge pe Marte nu ar avea mari probleme cauzate de radiatie, desi o eruptie solara indreptata spre Marte ar complica mult lucrurile.
Un mediu care poate fi locuit
Curiosity a gasit pana acum pe Marte cateva dintre ingredientele chimice principale pentru sustinerea vietii. Indiciile gasite de acest rover cu o greutate de o tona arata ca pe Marte a existat in trecut apa. Acum cateva miliarde de ani, acolo s-ar fi aflat microbi, arata dovezile gasite de aceasta misiune.
Impactul asupra publicului
Aceasta misiune a reusit sa atraga atentia intregii lumi asupra planetei Marte si explorarii ei. Modul in care Curiosity a aterizat acolo a fost unul cu totul nou, intreaga operatiune parand preluata din filmele SF.
In plus, oamenii din intreaga lume pot fi la curent cu ceea ce se intampla pe Marte cu ajutorul retelelor de socializare. Pana acum, Curiosity a trimis pe Pamant 49.000 de fotografii.
Din august 2012, roverul Curiosity apartinand NASA exploreaza planeta Marte, iar realizarile sale acol