Mai mulți angajați ai Ambulanței își vor pierde locul de muncă, în urma regionalizării serviciului.
Proiectul regionalizării a stârnit nemulțumiri și proteste în rândul salariaților Serviciului Județean de Ambulanță (SJA) Neamț, care se tem că își vor pierde locul de muncă. Viitorul proiect al regionalizări prevede înființarea unui serviciu regional de Ambulanță, la care să fie arondat și județul Neamț, iar serviciile județene să treacă în subordinea consiliilor județene, ca servicii fără personalitate juridică. În urma regionalizării, aproximativ 20 de angajați ai SJA Neamț ar putea fi concediați, în mare parte angajați din rândul personalului auxiliar. În momentul de față, SJA are 341 de angajați, din care 37 sunt personal auxiliar, adică economiști, juriști, tehnicieni și referenți. Angajații susțin că, dacă, în cazul desființării a două spitale, angajații au fost preluați de cele trei spitale care au rămas, personalul disponibilizat de la ambulanță nu va fi preluat de nicio instituție, astfel că sistemul sanitar va pierde oameni chiar și cu 18 ani de experiență în sistem.
“Dacă vor fi dați afară acești oameni, cine le va mai face munca, pentru că restul personalului este personal operativ, de teren? În contextul viitoarei regionalizări, se dorește ca serviciile județene de ambulanță să nu mai aibă personalitate juridică, deci nu vom mai putea face angajaări. Mai mult, vom fi la cheremul șefilor servicilor regionale, care vor fi numiți pe criterii politice, fapt care ne nemulțumește profund. În plus, fiecare județ are particularitățile lui, iar noi știm cel mai bine cu ce patologie ne confruntăm în județul nostru”, a declarat medicul Letiția Damoc, managerul SJA Neamț.
În acest sens, angajații SJA au propus înființarea unei structuri regionale, cu rol de coordonare, și păstrarea serviciilor județene de ambulanță cu personalitate jur