„Doar femeile suferă de depresie“, „totul se petrece în mintea ta“, „depresia nu poate fi tratată“. Acestea sunt doar câteva dintre cel mai des întâlnite mituri despre depresie, care alternează înţelegerea corectă a bolii, dar şi capacitatea de a fi tratată.
Problema provine, în mare parte, din cauza faptului că adesea folosim termenul de „depresie“ pentru a descrie diverse tipuri de stări, astfel că semnificaţia depresiei clinice îşi pierde înţelesul. Experta Deborah Gray, diagnosticată cu depresie clinică, a identificat pentru site-ul „Health Central“ principalele mituri din jurul acestei boli şi a explicat cum stau lucrurile de fapt.
1. Depresia nu este o afecţiune medicală reală
Depresia cronică este o afecţiune medicală gravă, care nu numai că afectează starea şi gândurile individului, ci şi trupul acestuia. Cercetările au arătat că unele dintre cauzele depresiei pot fi genetice şi biologice. Cei care se confruntă cu această afecţiune prezintă un nivel mai ridicat de hormoni de stres, iar creierul prezintă o scăderea a activităţii în anumite zone cerebrale.
2. Chiar dacă depresia este o afecţiune medială reală, aceasta nu poate fi tratată
Depresia este tratabilă, iar mai mult de 80% din persoanele ce au suferit de tulburări depresive au cunoscut o ameliorare a stării în urma tratamentului.
Primul pas pentru găsirea unui tratament eficient constă în efectuarea unei examinări fizice pentru a fi excluse alte cauze ce ar putea provoca asemenea simptome, precum problemele cu glanda tiroidă. Odată ce ai fost diagnosticat cu depresie, vei decide alături de medicul tău cu privire la un tratament care va include medicamentaţie, psihoterapie şi poate chiar o combinaţie a celor două.
3. Depresia nu este diferită de starea de tristeţe şi reprezintă o parte normală a vieţii
Să pui se