Cunoscutul publicist Constantin Tănase, din Chişinău, a publicat un comentariu intitulat "În acest secol Dumnezeu va fi român". Afirmaţiile distinsului jurnalist m-au determinat să optez pentru completarea lor cu opinii de interes general, acest exerciţiu de comunicare modernă fiind util înţelegerii necesităţii de a privi arealul românesc şi dintr-o altă perspectivă. Deloc mioritică.
Afirmaţiile remarcabilului ziarist Constantin Tănase sunt reproduse cu litere marcate cu bold.
Opiniile mele sunt inserate cu litere marcate cu italic.
Iată şi rezultatul acestui dialog, deocamdată electronic.
Azi (adică ieri) se împlinesc 95 de ani de la unirea Basarabiei cu România. Ca de obicei, în această zi, Chişinăul neoficial reprezentat de unele forţe politice, mereu în opoziţie, şi câteva organizaţii neguvernamentale organizează manifestări, numite „de suflet”, iar cel neoficial tace nervos şi stânjenit de propria tăcere.
Probabil că formularea corectă, din final, era: iar cel oficial tace nervos şi stânjenit de propria tăcere.
Şi după 22 de ani de la declararea Independenţei RM, actul Unirii din 1918 continuă să fie judecat de către oficialităţi de pe poziţiile ideologiei sovietice. Şi după 22 de ani, societatea moldoveană este încă o societate foarte sovietică. Principala dovadă în acest sens e prezenţa masivă în sistemul politic moldovean a forţelor politice de stânga, prin excelenţă rusofile şi antieuropene. Anume aceste forţe menţin clivajul pro-Est – pro-Vest din mentalul societăţii. Şi după 22 de ani, RM este un câmp de luptă unde se bat două opţiuni diferite, antagoniste, care se exclud reciproc – proeuropeană şi prorusă.
Este o probă a faptului că, deşi are un 1.000.000 de cetăţeni plecaţi la muncă în Vest, influenţa acestora, asupra celor rămaşi acasă – circa 2.000.000, ceilalţi 400.000 trăind în Transnistria, sub ocupaţie r