Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg i-a dat câştig de cauză actorului Teatrului Naţional „Marin Sorescu“ Valer Dellakeza. Acesta s-a plâns la CEDO în 2003 în legătură cu faptul că, într-un proces mai vechi, nu a avut dreptul la o judecată echitabilă, arătând, totodată, că a fost condamnat fără să fi fost audiat. Acesta a invocat şi încălcarea libertăţii de exprimare.
În 2003, maestrul Dellakeza a fost găsit vinovat de Tribunalul Satu Mare, unde s-a judecat recursul la cererea de strămutare a cauzei de către reclamant, actualul director al Teatrului Naţional din Craiova, acuzat fiind de către acesta de defăimare şi calomnie. Valer Dellakeza a avut de plătit, la acea vreme, o amendă penală de 1.000 de lei, o sumă de 3.000 de lei cu titlu de prejudiciu moral, 1.173 de lei reprezentând cheltuieli de judecată către partea vătămată şi încă 100 de lei, sume pe care le-a achitat.
CEDO a decis marţi, 26 martie, că actorului craiovean i-au fost violate drepturile la un proces echitabil şi cel la libera exprimare şi că acesta este îndreptăţit să primească din partea statului român sumele de 1.700 de euro (daune materiale), 5.900 de euro (daune morale) şi 200 de euro (cheltuieli de judecată).
Decizia CEDO, un cadou
Valer Dellakeza a explicat pentru GdS că „fapta sa, în cazul în care ar fi fost adevărată şi culpabilă, ar fi fost graţiată printr-un decret al preşedintelui Ion Iliescu. Am fost, practic, judecat şi condamnat pentru nimic la Satu Mare!“. Procesul a început în anul 2001 la Craiova, fiind strămutat la Satu Mare, unde s-a încheiat în anul 2003. În acelaşi an a început şi procesul de la CEDO, unde situaţia a fost analizată timp de zece ani.
„Această bucurie am avut-o de Ziua Mondială a Teatrului (27 martie - n.r.) şi a celor 71 de ani pe care îi împlinesc peste două zile (29 martie - n.r.). În prezent, r