Datele despre evoluţia sectorului locativ din America publicate marţi au fost mixte, indicând o creştere a preţului locuinţelor în timp ce vânzările de unităţi noi au scăzut. Statistica l-a determinat pe renumitul economist Robert Shiller să vadă revenirea pieţei rezidenţiale pozitivă pe termen scurt, dar nu fără a exista o serie de piedici. Ar putea chiar să fie un „bubble“, spune acesta.
„Un lucru care face dificilă realizarea unei prognoze pe preţul locuinţelor în acest moment este faptul că trăim într-o economie imobiliară total artificială“, spune Shiller, co-fondatorul indicelui Standard & Poor's/Case-Shiller, unul dintre cele mai populare instrumente de măsurare a preţului locuinţelor.
Shiller a arătat spre Federal Reserve, care şi-a reafirmat săptămâna trecută politicile în privinţa achiziţiei de obligaţiuni şi a unor rate ale dobânzii la un minim istoric. În septembrie, FED a lansat o a treia rundă de Relaxare Cantitativă (Quantitative Easing – QE), prin care a cumpărat titluri susţinute de ipoteci în valoare de 40 mld. dolari pe lună, în principal sub formă de obligaţiuni susţinute de ipoteci.
„Aceste lucruri cântăresc în viitorul pieţei rezidenţiale“, a spus Shiller, adăugând că revenirea pieţei ar putea fi chiar şi un nou balon imobiliar. „Un lucru pe care îl înveţi din istorie este că «bulele» pot apărea în orice moment“.
Indicele Case-Shiller a atins un vârf de 8,1% marţi, comparativ cu anul anterior, ceea ce reprezintă cea mai mare creştere anuală din 2006 şi până acum. Preţul locuinţelor din 20 de oraşe mari din SUA analizate de indicator au câştigat un procent în ianuarie faţă de luna anterioară, depăşind estimările care arătau o creştere de 0,9%.