Malcolm Plant, doctorand al Universităţii Teesside din Marea Britanie, vine să ne dea o lecţie despre câinii maidanezi, trăgând un semnal de alarmă asupra efectului pe care-l are expunerea la maltratarea câinilor fără stăpân asupra dezvoltării copiilor. Studiul, susţinut de cele mai importante instituţii, s-a desfăşurat în Bistriţa şi a inclus peste 150 de copi.
Britanicul a luat în calcul Berlinul, unde problema câinilor fără stăpân este aproape inexistentă, oraş pe care l-a comparat cu Bistriţa, unul din municipiile cu o reală dilemă în acest sens. Acesta a ajuns să ia în calcul tocmai Bistriţa fiind motivat de îngrijorarea ONG-urilor nemţeşti în ceea ce priveşte tratamentul aplicat maidanezilor în adăpostul public.
O asociaţie bistriţeană pentru protecţia animalelor a tras un semnal de alarmă acum doi ani când a făcut publice o serie de fotografii care arătau cât de prost sunt trataţi câinii fără stăpân în adăpostul autorităţilor locale.
Atunci mai multe ONG-uri străine, în special nemţeşti şi americane, şi-au arătat disponibilitatea de a veni în sprijinul bistriţenilor pentru a scăpa de această problemă care teroriza locuitorii municipiului.
A urmat o campanie de sterilizare care a luat în calcul sute de câini cu sau fără stăpân din Bistriţa, fiind urmată de studiul lui Malcolm Plant care susţine, de asemenea, că aceasta este calea cea mai eficientă.
Metodele existente de capturare şi ucidere sunt în mod evident ineficiente, nereuşind să împiedice înmulţirea animalelor, în timp ce programele de sterilizare constituie singura modalitate recunoscută pentru ameliorarea pe termen lung a situaţiei, iar acest lucru este susţinut de un număr impresionant de studii realizate în special în SUA.
Acestea demonstrează faptul că abuzul asupra animalelor şi expunerea la acesta pot duce la tipare psihologice