Autorităţile din Cipru au îndemnat populaţia la calm joi, când se deschid băncile. După două săptămâni cu lacătele pe uşi, băncile din Cipru s-au redeschis la ora 12. De teama furiei oamenilor, poliţia a fost plasată în alertă: există poliţişti înarmaţi care păzesc băncile. Cu toate acestea, Guvernul se aşteaptă ca joi să fie retraşi circa 10% din totalul de 64 de miliarde de euro depozitaţi în băncile cipriote.
În acelaşi timp, Parlamentul a deschis o anchetă care vizează băncile, dar şi Guvernul, după ce au apărut informaţii că unele conturi mari au fost "sifonate", în ciuda interdicţiei.
Deocamdată, situaţia este calmă, chiar dacă s-au format cozi mari în faţa băncilor, din ceea ce relatează corespondentul New York Times. Uniunea Europeană a trimis deja un miliard şi jumătate de euro, pentru a alimenta băncile. Guvernul de la Nicosia şi-a luat însă şi el precauţii, mai ales că miercuri, sindicatul angajaţilor bancari a cerut protecţie, de teamă că oamenii şi-ar putea vărsa furia pe cei aflaţi în spatele ghişeelor. Aşa că sunt peste tot poliţişti înarmaţi, dar şi angajaţii celei mai mari firme de securitate din lume.
Toţi ochii sunt acum pe cei care vor veni către Banca Laiki şi către Bank of Cyprus. Timp de două săptămâni, retragerile au fost limitate pentru fiecare persoană la o sută de euro. Există şi cazuri mai aparte, de ciprioţi care nu aveau nici măcar carduri, deci nu au avut cum să îşi retragă bani de pe 16 martie şi până în prezent. Acum, deşi băncile se redeschid, limita a fost stabilită la trei sute de euro pe zi de persoană. Este o decizie fără precedent, pentru că potrivit reglementărilor europene, libera circulaţie a capitalului nu poate fi restricţionată. E scris în tratate. Şi totuşi, joi dimineaţă, Comisia Europeană a emis un comunicat prin care asigură că acest control al capitalului este legal. Bruxelles-ul a mai precizat