Cand fiica cea mare a presedintelui, Ioana Basescu, a inregistrat marca "Miscarea Populara", in mintea presedintelui dospeau, se pare, cam aceleasi idei si frustrari. Era septembrie 2011, un an inaintea alegerilor. PDL cadea in sondaje si se certa cu Traian Basescu. Seful statului incercase, fara succes, sa-l schimbe pe Emil Boc din fruntea guvernului. A avut atunci parte de situatii cam penibile. Baronii partidului i-au intors pur si simplu spatele. Prin iunie 2011 i-a convocat la o sedinta pentru a-i convinge sa accepte inlocuirea premierului Boc. In prima faza au acceptat, apoi s-au rasucit. Traian Basescu nu a reusit sa scape de el decat in 2012. Era deja prea tarziu. Cand a realizat, in vara lui 2011, ca a pierdut influenta asupra PDL, ca baronii ii rad in nas, ca pana si oameni loiali ca Emil Boc au ajuns sa-l infrunte, presedintele Traian Basescu a pus la cale un mic plan.
Adica, ma rog eu de voi? Mai vedem. Veniti voi la mine! Asa s-a nascut Miscarea Populara, un vehicul politic conceput sa stranga sub umrela sa ONG-uri si partide de dreapta, inclusiv PDL. In acest fel spera sa-si recapete influenta pierduta asupra partidului, inghitindu-l intr-o suprastructura controlata de el.
HotNews.ro a explicat la vremea respectiva ca oamenii presedintelui sperau sa topeasca in Miscarea Populara micutii sateliti fara directie, gen PNTCD, PER, o parte din UNPR-ul lui Gabriel Oprea dar si cateva fundatii si ONG-uri, CADI-ul lui Valeriu Stoica si Fundatia Crestin Democrata a lui Teodor Baconschi. Timpul scurt ramas pana la alegeri a pus in paranteza tot planul. A fost testat intr-un fel la alegerile locale din 2012.
http://www.hotnews.ro/stiri-politic-10080178-cum-transformat-alba-zapada-miscarea-populara-cine-rol-are-viitoare-structura-centru-dreapta.htm
Candidatilor la locale le-a fost lasata libertatea sa candideze sub alte