Nouă primari din Gorj au în plan construirea unor centrale fotovoltaice în comunele pe care le conduc. Aceste idei sunt prevăzute şi în strategia judeţului pe 2011-2020, însă la acest moment au rămas doar titluri pe nişte hârtii.
Spre exemplu, primarul din Motru, Dorin Hanu, apreciază că are nevoie de 15.500.000 lei pentru execuţia unui parc fotovoltaic în municipiu. De asemenea, Hanu are în plan completarea sistemului clasic de producere a apei calde menajere cu sisteme care utilizează energia solară la Spitalului Motru. Pentru asta are nevoie de 707.340 de lei. Alt oraş, aceeaşi idee. Primarul din Novaci, Dumitru Leuştean, crede că are nevoie de 5.820.205 de lei pentru realizarea unei capacităţi de producţie a energiei electrice prin valorificarea resurselor regenerabile solare. Şi primarul Dorin Filip vrea parc fotovoltaic la Rovinari. Costurile se ridică că 3.900.000 euro.
Şi primarul Ovidiu Pungan vrea să pună la Bălăneşti panouri fotovoltaice. Până acum totul este la stadiul de plan. Investiţia în valoare de 800.000 de euro nu a fost aprobată de consilierii locali. „Din păcate nu au fost de acord cu această investiţie. Costă 800.000 euro, 2% cofinanţarea noastră şi plus minim un hectar de teren. Până acum nu am achiziţionat acest teren“, a explicat Pungan.
Primarul Michi Nioaţă de la Bumbeşti Piţic a terminat proiectul pentru centrala fotovoltaică din comună, dar nu l-a depus. Acesta spune că investiţia va fi realizată pe două hectare de teren cu suma de 1,2 milioane de lei. Planuri mari are şi primăriţa din Ţănţăreni. Aceasta vrea să înlocuiască sistemele de încălzire cu sisteme care utilizează energie fotovoltaică. Pentru asta are nevoie de 3.253.790 de lei.
Centrale fotovoltaice mai vor şi primarii din Băleşti, Bustuchin, Crasna sau Cruşeţ.
Nouă primari din Gorj au în plan construirea unor centrale fotovoltaice în comunele pe ca