Localnicii nu sunt de acord ca autoritățile să planteze perdele de puieți pe terenurile lor. Ei spun că suprafețele de teren pe care le dețin în zonele respective sunt prea mici pentru a se mai lua din ele.
Proiectul perdelelor forestire, care să protejeze drumurile în perioada de iarnă, când viscolul face drumurile impracticabile, va fi implementat în județ de Consiliul Județean (CJ) Neamț. Campania de plantări a puieților de salcâmi va începe în comuna Văleni. “Vom demara, aici, un proiect pilot, din cauză că în această comună au fost cele mai mari probleme cu zăpada. Am stabilit că, imediat ce se face drumul bun și timpul ne permite, să ieșim în câmp. De la Constanța vom primi o primă tranșă de 250.000 de puieți ca să-i plantăm în județul Neamț”, a afirmat Culiță Tărâță, președintele CJ Neamț. Acesta a mai spus că unii primari sunt reticenți, mai ales că unii puieți vor fi plantați pe proprietăți private, dar că trebuie înțeles că nu le ia nimeni terenul oamenilor și că aceste plantări vor schimba microclimatul și vor aduce beneficii suprafețelor agricole.
Propunerea Consiliului Județean Neamț se lovește de opoziția localnicilor din comuna Văleni, care nu sunt de acord ca pe terenurile lor să fie plantați puieții salvatori.
“Miercuri, m-am întâlnit cu localnicii care au terenuri între Văleni și David și între Văleni și Moreni, zonele predispuse la înzăpezire. Am discutat cu ei despre necesitatea înființării acestor perdele forestiere în zonele care, la cel mai mic viscol, se înfundă. Nu au fost de acord, motivațiile lor fiind că suprafețele de teren pe care le dețin în zonele respective sunt prea mici pentru a se mai lua din ele. În plus, aceste terenuri sunt luate în arendă și nici asociațiile care le lucrează pământul nu sunt încântate să piardă teren”, a precizat Ionel Stoleru, primarul comunei Văleni.
Refuzul oamenilor de