„Bombă” de vitamine şi de minerale, smochinele, stafidele şi curmalele ne pot reda pofta de viaţă. Exact de ce ne plângem mai des în sezonul rece. Le poţi mânca dimineaţa, simple sau în iaurt, ca să-ţi asigure energia pentru toată ziua.
„Mi-e poftă de ceva dulce!” De câte ori nu ai spus şi tu asta! Iar în astfel de situaţii, soluţia de urgenţă pare a fi ciocolata…
Sau orice prăjitură, nu? Îţi propunem o mică schimbare: în locul dulciurilor rafinate, alege fructele uscate (numite şi deshidratate), iar sănătatea ta va avea numai de câştigat.
Ele te ajută să-ţi refaci doza zilnică de vitamine şi de minerale, mai ales că în sezonul rece avem tendinţa de a mânca mai puţine fructe şi legume proaspete.
Iată cum le poţi consuma!
Fructele deshidratate sunt ideale ca gustare în orice moment al zilei.
Dacă le consumi la micul dejun, îţi vor furniza energie pentru cea mai mare parte a zilei.
Le poţi adăuga în iaurt sau în bolul cu cereale şi lapte.
În cazul în care suferi de constipaţie, pune seara un pumn de prune uscate în apă şi le consumi dimineaţa, pe stomacul gol.
Au chiar de 6 ori mai multe calorii decât varianta proaspătă
Prin uscare, fructele îşi pierd o importantă cantitate de apă, însă prin acest proces, creşte nivelul de fructoză (zahărul din fructe), de aceea trebuie să fie consumate cu moderaţie sau chiar evitate de persoanele supraponderale şi de diabetici.
În medie, 100 g de fructe deshidratate au 250 de calorii, cu până la de şase ori mai mult decât cele proaspete.
Curmalele, stafidele, smochinele, caisele şi prunele uscate sunt o sursă apreciabilă de vitamine (E, B3 şi betacaroten, precursor al vitaminei A), de minerale (calciu, sulf, fosfor, fier, mangan, cupru, potasiu, magneziu) şi de fibre.
Aceste calităţi nutriţionale recomandă fructele deshidratate în menţinerea sănătăţii oa