Sute de orădeni stau grămadă în fiecare dimineaţă, în ploaie, în zăpadă, în bătaia vântului ori a soarelui, pe platoul din faţa Arenei Sportive Antonio Alexe. Ce se dă? Pentru cei cu nervii tari, permise auto.
Proba practică pentru obţinerea carnetului de conducere a devenit pentru mulţi mai degrabă un test de răbdare şi rezistenţă fizică decât unul de cunoaştere şi aplicare a Codului Rutier. Cauza? Dezorganizarea şi lipsa condiţiilor civilizate în care se derulează examenul practic. Vestea bună e că autorităţile promit, în sfârşit, schimbarea situaţiei.
Teoria, ca teoria
Decenii la rând, orădenii au susţinut examenul pentru obţinerea permisului în două etape şi în două locuri diferite: cel teoretic se desfăşura la sediul Poliţiei Rutiere din incinta Cetăţii, iar cel practic începea "la maimuţe". Cum Cetatea a intrat în renovare, poliţiştii examinatori au fost transferaţi la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare Vehicule din subordinea Prefecturii, iar terenurile din faţa Grădinii Zoologice au trecut în proprietatea hotelului din vecinătate, de peste trei ani "sala" se dă într-o clădire de pe strada Dunărea, iar "traseul" ia startul de pe platoul de lângă Sala Sporturilor.
Cunoştinţele teoretice fiind verificate pe calculator prin chestionare online, prima probă a devenit 100% obiectivă, fiindcă nimeni nu poate fi ajutat sau împiedicat, lucru recunoscut unanim de instructori şi cursanţi. În schimb, acuză aceştia, testul practic e o adevărată babilonie...
Pe platou adunarea!
Dimineaţă de dimineaţă, în parcarea din Ioşia se adună zeci de absolvenţi ai şcolilor auto şi instructorii acestora, încă de la prima oră. Examenul poate fi susţinut doar în Oradea, aşa că oamenii vin din tot judeţul chiar şi cu noaptea în cap. Odată ajunşi, însă, trebuie să-şi aştepte cu orele examinatorii şi rândul la condus, su